+32499722035 hallo@mediaskills.be

Als video geen deel uitmaakt van jouw Instagram strategie dan loop jij achterop. Vloggen en filmpjes maken zijn razend populair op Instagram. Instagram merkte op dat het hoogste groeigebied video is. Waarbij de tijd die word besteed aan het kijken naar video 80 procent steeg.

Je moet geen groot marketingbudget of duur videoapparatuur nodig om enkele prachtige Hollywood-looking shots te nemen. Maar in welke apparatuur kan jij als starter het best investeren? Wij geven jouw alvast enkele tips & tricks om direct van start te gaan want vloggen mag simpel lijken tot jij voor de camera staat.

Beginnende vloggers met een startend budget: wat heb je echt nodig?

Met de alsmaar beter wordende camera’s op onze smartphones vormen deze toestellen de perfecte vlog camera. Dus jouw volgcamera zit gewoon op jouw telefoon. Kwalitatieve video’s scoren het best op Instagram dus hou rekening met deze code woorden: AVL. Audio, Visual & Lighting. Audio, beeld en licht moeten perfect in orde zijn voor jij start met opname.

Audio: Jouw meest belangrijke vlogapparatuur

Vaak wordt het vergeten de belangrijkste must-have voor een vlog is een goede microfoon. De meeste smartphones zijn helaas niet altijd uitgerust met kwalitatief hoogstaande microfoons. Een goede microfoon voor vloggen moet het achtergrondgeluid onderdrukken en het moet jouw stem zo mooi mogelijk maken. Als je jouw vlog gaat opnemen met jouw smartphone zoek dan een locatie waar geen omgevingsgeluiden zijn of investeer in een goede microfoon.

Heeft jouw smartphone een 3,5 mm jack? Dan kan jij een compacte en lichte directionele microfoon aansluiten die rechtstreeks verbindt met jouw smartphone. Deze microfoon vangt alleen het geluid van de microfoon op waardoor je veel minder last hebt van omgevingsgeluid. Of investeer in een handige dasspeld microfoon die jij rechtstreeks kan aansluiten op jouw smartphone. Ben jij tevreden van de kwaliteit van jouw opname? Zet dan nu jouw telefoon in vliegtuigmodus. Want je wilt toch niet gestoord worden tijdens jouw opname. Piepjes van mails horen niet in jouw video.

Visueel: stabiliseer jouw smartphone

Zorg ervoor dat je vooraf weet wat je wil vertellen en welke beelden jij nodig hebt voor jouw montage. Maak  een script of een draaiboek op. Vergeet niet dat vloggen spontaan moet zijn echter  een beetje voorbereiding kan nooit kwaad.

Voor je er in vliegt vergeet niet dat het maken van video’s veel accu vraagt van jouw smartphone dus vergeet deze niet op te laden of maak gebruik van een powerbank. Om het opnemen van jouw smartphone zo soepel mogelijk te laten verlopen investeer je het best in goede accessoires want er is niets zo irritant dan mensen die onstabiel filmen. Er bestaan speciale smartphone gimbals die jouw smartphone stabiliseren. Deze beschikken over meerdere gemotoriseerde assen. Als jij beweegt blijft jouw smartphone horizontaal of verticaal in positie staan. Hierdoor kan je heel vloeiende beelden opnemen. Ideaal voor een tour door de ruimte of voor een sportvideo. Naast een gimbal kan je ook gebruik maken van selfiesticks, universele mounts, griptights, tripods of een universeel statief. Investeer in een accessoire waar jij het beste mee kan werken. Ga voor stabiele beelden en stabiliseer jouw smartphone.

Licht: een goede verlichting geeft jouw video een professionele uitstraling

Zorg altijd voor de juiste licht omstandigheden wanneer je filmt. Vooral in de winter kan de verlichting je parten spelen. Wanneer je binnen jouw vlog opneemt zoek dan een plek waar natuurlijk licht naar binnen valt. Wanneer er te weinig licht is dan kom jij voor een uitdaging te staan. Hou in achterhoofd camera’s houden niet van donkere ruimtes. Dit resulteert in ruis.

De beste manier om jouw opnames perfect te laten verlopen met een smartphone is om een led light aan te kopen. Jouw led light kan je best monteren op een staander zodat jij deze kan inzetten als meest intense lichtbron of key light.  Zet jouw hoofdlicht lichtjes schuin en op een geringe hoogte. Wil je meer investeren? Dan kan jij ook een lichtset aankopen zodat jij een driepuntsbelichting kan opstellen. De beste manier om een persoon helemaal uit te lichten. Door deze drie verschillende lichtbronnen komt er een dieptezicht in jouw beeld. Je maakt dan gebruik van key light, fill light en backlight.  Geen budget? Wees creatief. Met kunstlicht zoals een bureaulamp kan je best leuke effecten creëren.

Montage of editing: puzzelen tot één geheel

Vergeet niet dat jij na de opnames nog veel werk achter de boeg hebt. Je moet ook nog een manier vinden om alle opgenomen beelden samen te voegen. En dat doe je met een bewerkingsprogramma. Tegenwoordig bestaan er verschillende apps voor. Als beginnende vlogger raden wij aan om met een gratis bewerkingsprogramma Imovie te starten. Zodat jij al een eerste ervaring kan opbouwen. Montage niet voor jou? Dan kan je ook terecht bij het productiehuis Iymix. Iymix monteert alle soorten films aan gangbare tarieven.

Draaiboek: voorbereiding kan nooit kwaad

Voordat je start met opnames denk eerst eens goed na waarom jij wilt vloggen en welke waarde wil jij meegeven aan jouw volgers. Voor de camera staan is niet altijd even leuk en daarom kan vloggen in het begin heel angstaanjagend zijn. Start in het begin heel kleinschalig en zend uit op regelmatige termijn. Vb.: stel je voor aan jouw kijkers, wie ben je, wat doe je? Of vertel gewoon jouw dag of deel een mooie quote of inspirerend verhaal. Bouw eerst cameragewenning op en trek je niets aan van negatieve feedback.

Heb je de smaak te pakken gekregen? Dan maak dan nu jouw draaiboek op. Stel je eerst de vraag: ‘Waarom wil jij gaan vloggen?’ Om organisch beter te worden, slim plan want dat vergroot jouw vindbaarheid en zichtbaarheid. Wil jij op lange termijn een influencer worden? Wil jij kijkers omzetten tot kopers? Op al deze dromen is er maar één antwoord. Deel waardevolle informatie, een oplossing of een inspirerend verhaal op een ludieke of natuurlijke manier. Kijkers willen iets van jou. Ik zeg niet dat je kortingen moet weggeven. Neen, informatie is de sleutel tot alles.

Dus denk goed na welke boodschap jij jouw volgers wil meedelen en wees jezelf. Zakelijk vloggen is meer dan een interdagboek bijhouden, het is meer dan gezellig zitten en kletsen voor de camera. Het is regelmatig en consequent posten. Vloggen is zowel entertainen als informeren want je wilt nieuwe volgers aantrekken op Instagram maar ook jouw volgers behouden. Ga er voor en deel jouw verhaal op een persoonlijke manier aan jouw Insta-volgers. Deel gerust jouw vlog-link in de comments. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw vlog.

Deel onze Social Media tips

Verspreid deze tips met jouw vrienden!